Anatomie en functies van rugspieren

Je rugspieren helpen bij het bewegen, bukken, romprotatie en rechtop staan. Ze helpen niet alleen bij de ademhaling, maar ondersteunen ook de wervelkolom.

Wat zijn rugspieren?

Er zijn verschillende spieren in je rug. Sommige krachten ondersteunen de wervelkolom en romp. Andere helpen u bij het ademhalen, rechtop staan en bewegen van uw lichaam.

Rugblessures komen vaak voor omdat uw rugspieren een groot deel van uw gewicht dragen en betrokken zijn bij verschillende activiteiten. Lage rugklachten kunnen het gevolg zijn van deze verwondingen. U moet voor het sporten een warming-up doen en de andere spieren in uw lichaam sterk houden om elke vorm van letsel te voorkomen en de gezondheid van uw rugspieren te behouden.

Welke rol spelen ze?

De belangrijkste structurele steun voor uw romp komt van uw rugspieren (torso). Deze spieren zorgen ervoor dat u uw hoofd, nek, schouders, armen, benen en de rest van uw lichaam kunt bewegen. U kunt bukken, draaien, uw hoofd draaien en uw rug strekken dankzij de gecoördineerde actie van uw rugspieren.

Deze spieren ondersteunen uw vermogen om rechtop te staan en te zitten. Ze zijn van cruciaal belang om u te helpen ademen en uw ruggengraat te behouden. Tot hun taken behoren onder meer:

Oppervlakkige spieren: Deze spieren ondersteunen de armbeweging, het schouderophalen en het behouden van een rechte wervelkolom. Dit zijn de oppervlakkige spieren:

 • Uw schouder en arm kunnen zich strekken en draaien met behulp van uw latissimus dorsi (lats) spier.
 • Uw schouderblad wordt opgetild door de levator scapulae (schouderblad).
 • Rhomboids zijn een paar spieren die samenwerken om het schouderblad naar binnen en naar de wervelkolom te trekken (grote en kleine rhomboideus).
 • De monnikskapspier (traps) vergemakkelijkt de beweging, het optillen van de arm en de juiste houding.

Intermediair: De spieren in het middenbereik helpen bij de ademhaling. Wanneer u inademt en uitademt, helpen zij uw borstkas uit te zetten en samen te trekken door zich aan de ribben te hechten.

Intrinsiek: Met deze spieren kunt u uw rug buigen, draaien, buigen en strekken terwijl uw ruggengraat wordt gestabiliseerd. U kunt uw hoofd, nek en romp met hun hulp controleren.

Structuur van rugspieren

Het zijn skeletspieren, een klasse van kracht. Deze spieren dienen als ondersteunende structuur voor uw botten en andere zachte weefsels als onderdeel van uw bewegingsapparaat. Skeletspieren zijn opgebouwd uit een heleboel afzonderlijke vezels. Om de indruk van strepen of striae te wekken, groeperen deze vezels zich.

Welke tekenen van aandoeningen kunnen invloed hebben op uw rugspieren?

Uw rugspieren kunnen geblesseerd raken als:

 1. Een gebied in uw rug stijfheid en spierpijn vertoont
 2. Zwakte in de spieren, en beperkt bewegingsbereik
 3. Pijnlijke spasmen kunnen zeer onaangenaam zijn
 4. Kneuzingen, pijn of zwelling

Wat kan ik doen om mijn rugspieren sterk te houden?

Houd uw algemene gezondheid op peil om sterke rugspieren te behouden. Rugspierblessures treden minder snel op als u:

 1. Aan uw flexibiliteit werkt
 2. Uw gewicht op peil houdt
 3. Doe een warming-up voordat u begint met trainen
 4. Versterk uw kern

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Neem contact op met uw arts als uw rugpijn niet verbetert na het nemen van pijnstillers en het nemen van rust. Als u het volgende heeft:

 • Koorts
 • Zwakte in uw benen.
 • Ernstige pijn of spierzwakte.
 • Plotseling of extreem gewichtsverlies

Leave a Comment