Hoe vaak moet je trainen?

Lichaamsbeweging heeft verschillende positieve effecten in uw leven en zou wekelijks moeten worden gedaan. Het is essentieel om fit te blijven, het algemene welzijn te verbeteren en het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen, vooral als u ouder wordt.
Over het algemeen hoeft u niet elke dag te sporten, vooral niet als u hard werkt of uw grenzen opzoekt.

Het komt wel goed als u ervoor kiest om elke dag matig te bewegen. U moet altijd aandacht hebben voor uw lichaam en het niet tot het uiterste drijven.

Hoeveel training is geschikt?

Bij het plannen van een trainingsschema wordt vaak een wekelijkse rustdag geadviseerd, maar af en toe kunt u de drang voelen om elke dag te sporten.

Kijk eens naar de redenen waarom u elke dag wilt sporten. Doe een lichtere of kortere versie van uw training op de dag die normaal een rustdag zou zijn als u merkt dat een rustdag het moeilijk maakt om weer op het goede spoor te komen en gemotiveerd te blijven.
Een algemene richtlijn is om elke dag 30 minuten matig te bewegen, wat neerkomt op ten minste 150 minuten per week. Of streef naar ten minste 75 minuten per week aan krachtige activiteit.

Wat kunt je doen?

Streef naar ten minste 45 minuten activiteit per dag om u te helpen uw doelstellingen op het gebied van fitness, gezondheid of gewichtsverlies te bereiken. Neem een soort van hoge intensiteitstraining op, zoals:

  • hardlopen
  • plyometrische oefeningen
  • heuvels beklimmen

U kunt een dag vrij nemen tussen workouts als u zware cardio- of gewichthefoefeningen doet, of u kunt afwisselend verschillende lichaamsdelen trainen op verschillende dagen. Wissel je routine af in plaats van elke dag een zware activiteit te doen.

Korte versus lange trainingen?

Het verdient de voorkeur dagelijks een korte workout te doen in plaats van wekelijks één of twee lange activiteiten te ondernemen.

Evenzo is het beter om de hele dag door korte bewegingsuitbarstingen te doen dan een training over te slaan als u geen tijd hebt.

Oefeningen die u tijdens het trainen moet doen

1. Training voor uithoudingsvermogen

Gebruik deze om uw ademhaling en hartslag te verhogen en zo uw algemene conditie te verbeteren. Joggen, zwemmen en dansen zijn enkele voorbeelden.

2. Krachttraining

Dit helpt u uw gewicht onder controle te houden terwijl u spieren opbouwt en uw botten versterkt. Oefeningen met weerstandsbanden, lichaamsgewichttraining en gewichtheffen zijn enkele voorbeelden.

3. Evenwichtsoefeningen

Dit verbetert het evenwicht en kan vallen helpen voorkomen en regelmatige activiteiten vergemakkelijken. Tai chi, evenwichtsoefeningen en staande yogahoudingen zijn enkele voorbeelden.

4. Flexibiliteitsoefeningen

Dit vermindert fysieke pijn en verbetert de houding, mobiliteit en bewegingsvrijheid. Stretches, yoga, en Pilates zijn enkele voorbeelden.

Voordelen van workout

  1. Ontspanning – Algehele stressvermindering kan resulteren in een gevoel van ontspanning, een goede nachtrust en meer zelfvertrouwen.
  2. Stemmingsverbeteraar – Je energie, gedrevenheid en humeur zullen verbeteren. U zult waarschijnlijk meer bereiken op elk gebied van uw leven, waardoor u zich goed voelt over uzelf.
  3. Cognitieve functie – Lichaamsbeweging verbetert de mentale helderheid en de cognitieve prestaties. Het kan helpen om mindfulness te cultiveren en ruimte te maken voor nieuwe gedachten en ideeën.

Let op

Dagelijkse lichaamsbeweging kan leiden tot burn-out, vermoeidheid en blessures. Als gevolg van een van deze factoren kunt u volledig stoppen met uw oefeningsschema. Begin voorzichtig met nieuwe oefeningen en verhoog daarna geleidelijk de duur en de intensiteit. Herken uw lichaam.

Leave a Comment