Cobra oefening

Wat houdt een Cobra oefening in?

De cobra oefening is een stretch work-out die uit de Yoga wereld komt. Bovendien gebruiken mensen tijdens hatha yogaoefeningen de cobra veel. Origineel heet de work-out Bhujangasana. Dit is een yogabegrip voor het woord “slang”. Vooral de rugspieren rondom het wervelkolom wordt hierbij getraind.

Maar ook armen en benen worden goed aangepakt. De work-out heeft bovendien invloed op de bilspieren en hamstrings. Met deze oefening verminderen rugklachten en wordt het wervelkolom soepeler ook worden buikspieren samen met rugspieren getraind. Ook de armen worden sterker doordat er kracht op de armen staat tijdens het uitvoeren van deze oefening. Verder kan de oefening ook worden gedaan zonder handen te gebruiken.

Cobra oefening rug uitvoeren

  1. Het is het prettigst om op een fitnessmat te gaan liggen. Je gaat op je buik liggen met je armen naast je en de handpalmen op de vloer. Ook je gezicht is richting de vloer gedraaid en je benen zijn languit gestrekt.
  2. Je zorgt ervoor dat de rugspieren onder spanning staan. Je komt langzaam met je borst omhoog. De ellebogen dienen aan de zij vast te zitten en je handen en borst duwen je bovenlichaam wat van de grond.
  3. Elke keer dat je omhoog komt stop je 2 seconden. Je blijft in de houding gedurende deze 2 seconden. Daarna laat je het lichaam weer zakken en breng je het gezicht naar de vloer. Vervolgens herhaal je deze oefening meerdere keren. Probeer rustig door je neus te ademen tijdens de oefening.

Belangrijk is om het lichaam hoog op te richten. Hoe meer je omhoog strekt, hoe beter de (lage) rugspieren worden getraind. Je moet het dus ook voelen in je spieren.

Als je nog wat stijf bent in de nek en schouders kunnen de handen iets verder uit elkaar worden gezet. Ook schouderbladen meer naar elkaar toebrengen kan stijfheid en nekpijn tijdens de oefening verminderen.

Als je de ellebogen iets naar buiten laat wijzen kan de oefening wat lichter worden. Dit belemmerd de oefening niet. Als je de oefening zwaarder wilt, houdt je de ellebogen tegen je lichaam terwijl je handpalmen de vloer raken.

Leave a Comment