Welke sport past bij mij?

Photo of author
Written By Marit

Gespecialiseerd in sport, mindset en lifestyle. Houd je graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Hoeveel sporten zijn er?

Er is een grote variatie aan sporten in Nederland. De behoefte om een sport uit te oefenen is alleen maar gegroeid in de afgelopen jaren. Maar hoe vind je nou de perfecte sport voor jou? Laten we eerst alles op een rijtje zetten, er is namelijk genoeg keus. In Nederland zijn zo’n 77 sportbonden, meer dan 22 duizend verenigingen en meer dan 4 miljoen sporters. Het aantal sporten waar je uit kan kiezen zijn 323 verschillende soorten. De sporten met de meest bekendheid zijn voetbal, hockey, golf, darten, wielrennen of vechtsport. Sporten die er zijn kunnen worden gecategoriseerd in atletiek, autosport, balsport, behendigheidssport, denksport, gymnastiek, luchtsport, motorsport, olympische wintersport, olympische zomersport, paardensport, vechtsport, vrijetijdssport, wandelsport, watersport en wielersport. Loop jij al warm voor een van deze sporten?

Waarvoor wil jij sporten?

Bij het sporten voelt menig mens voldoening maar iedereen heeft zo zijn eigen motivatie. De meest voor de hand liggende antwoorden zijn voor het sportplezier, gezondheid en sociaal contact. Door te sporten kun je veel gevoel los maken. Zo kan sporten zorgen voor ontspanning en geluk. Bij intensief sporten is het belangrijk om niet overbelast te raken. Het is dan ook bewezen dat 4 tot 7 dagen in de week intensief sporten niet goed voor je is. Voor ontspanning en geluk is uitdaging belangrijk, denk hierbij een een sport waar jij je uitlaatklep echt in kwijt kan.

Sporten is gezond en kan helpen bij het revalideren en het verbeteren van de conditie trainen, kracht, lenigheid, zelfvertrouwen, concentratie en doorzettingsvermogen. Sporters helpen elkaar om beter te worden en om meer vaardigheden op te doen.

Waarom een team sport?

Gezonde competitie en goede sportiviteit horen bij teamsporten. Je leert helder te denken, om te gaan met teleurstellingen en verlies en je probleemoplossend vermogen te oefenen. Teamsporten omvatten ook een strategie die helpt bij het opbouwen van cognitieve werkzaamheid. Teamsporten is de moeite waard en zal je fysiek, emotioneel en mentaal sterker maken.

“I’m lucky to be part of a team who help me look good, and they deserve as much of the credit for my success as I do for the hard work we have all put in on the training ground.”

– Lionel Messi

Een team sport heeft fysieke gezondheidsvoordelen. Het meest voor de hand liggende voordeel van sociale sporten is het aspect fitness en de algemene lichamelijke gezondheid. Zelfs als je nog nooit sociale sporten hebt beoefend, is het nooit te laat om je teamregistratie in te dienen! Sociale sporten bieden een leuke manier om aan lichaamsbeweging te doen.

Voor volwassenen van 18-64 jaar wordt aangeraden om elke dag ten minste 30 minuten aan activiteit doen om:

de gezondheid van hart en longen verbeteren;
lage bloeddruk;
de gezondheid van de botten verbeteren;
gewicht beheren;
diabetes type 2 voorkomen of beheersen; en
meer energie en uithoudingsvermogen.

Het verbeteren van je fysieke gezondheid hoeft niet ontmoedigend te zijn – het kan zelfs heel leuk zijn. De eerste stap is om naar uw plaatselijke recreatiecentrum of sportclub te gaan.

Ook leer je cognitieve vaardigheden. Hoewel de fysieke voordelen belangrijk zijn, krijgen je hersenen ook een training van je deelname aan sociale sporten. Het spelen van sociale sporten kan je helpen met bijvoorbeeld hogere aandachtspercentages, snellere verwerkingssnelheden en betere prestaties op tests. Georganiseerde fysieke activiteit door middel van sociale sporten kan ook helpen bij het voorkomen of verlichten van psychische aandoeningen of stressgerelateerde ziekten, en het is ook een geweldige manier om uw mentale en emotionele welzijn te behouden, door te helpen het stressniveau te verminderen en als een natuurlijke stemming te werken aanjager.

Teamwork vaardigheden komen bij iedereen goed van pas. Op het veld heeft elke persoon zijn of haar rol te spelen en het is belangrijk om te weten hoe elke individuele rol werkt om het team naar de overwinning te brengen. Deze teamwork vaardigheden worden ook overgedragen naar de werkende wereld. Als je als lid van een team de tijd neemt om de sterke en zwakke punten van anderen te vinden en te beoordelen hoe ze werken als individu en teamlid, ben je goed op weg om beter te begrijpen hoe je iets kunt bereiken. Buiten de werkplek en het sportveld leert teamwork ook essentiële sociale vaardigheden, zoals effectief communiceren. Om een ​​sport te leiden, moet je waarschijnlijk duidelijk en beknopt zijn in je communicatie om dingen goed te krijgen, wat zich goed vertaalt als je aan een project op de werkplek werkt.