Wat houd je gedreven?

Sporten is meer dan alleen lichaamsbeweging, lichaamsbeweging is een mechanisme voor zelfontwikkeling en een manier om ons doel te vinden en ermee te verbinden. Naast het streven naar maximale prestaties, leert de levensstijl van sporters ons ook om proactief te zoeken naar manieren om een ​​attent persoon, een gepassioneerd leider en een gelukkig mens te worden en te worden.

Dat is het soort ervaring dat je hier kunt vinden. De Athlete Blog gaat over het cultiveren van de atleetmentaliteit en het toepassen ervan in het dagelijks leven. Jezelf ontwikkelen, focussen op wat belangrijk is, uitdagingen aangaan, doorzetten, verandering omarmen en de beste versie van jezelf worden.

je vindt er tal van bruikbare adviezen om in het dagelijks leven op te nemen, kleine stapjes tegelijk. Strategieën om de mentaliteit te cultiveren om tegenslagen te overwinnen en te groeien in vertrouwen. Systemen om gezonde levensstijl gewoonten aan te nemen om meer energie te hebben en minder gestrest te voelen. En natuurlijk het trainen van tactieken om fit te worden voor al die ervaringen en avonturen waar je je hele leven van droomt.

Wat is de mindset van een top athleet?

Wat onderscheidt topatleten van de rest? Waardoor winnen ze, en blijven ze winnen? Hoe denken ze anders?

Veel getalenteerde atleten maken hun potentieel niet waar. Technische vaardigheid tijdens de training helpt niet als die niet kan worden doorgevoerd in de competitie. En er zijn veel voorbeelden waar minder fysiek begaafde atleten elite werden.

De grootste factor is mentaliteit. Iedereen die op professioneel niveau meedoet is getalenteerd, maar het zijn degenen met de optimale mentaliteit die winnen.

De mindset van het volgende niveau

Mindset kan je prestaties in competitie helpen of belemmeren. Natuurtalent kan resultaten boeken, maar niet op een consistente basis. En wie op natuurtalent vertrouwt, presteert vaak ondermaats tegen tegenstanders van een lagere rangorde.

Topatleten hebben een “next level”-mentaliteit. Ze proberen zichzelf dagelijks uit te dagen om op een hoger niveau te komen. Ze denken al lang niet meer aan talent, maar richten zich op het verbeteren van hun vaardigheden.

Top atleten pushen zichzelf tijdens elke training, ze letten op wat ze precies doen, en focussen voortdurend op positieve gewoontes. Dit creëert consistentie. Elk detail is belangrijk voor diegenen die willen uitblinken. Hoe ze de competitie benaderen, hoe ze zich opwarmen, hoe ze de strijd aangaan, hoe ze daarna reageren en hoe ze met een nederlaag omgaan.

Betere overtuigingen

In de woorden van Henry Ford: “Als je denkt dat je het kunt, of je denkt dat je het niet kunt, dan heb je gelijk”. De hersenen zijn een computersysteem, en je overtuigingssysteem is je software. Dus je kunt begaafd zijn en in geweldige vorm verkeren, maar als je geest dit niet gelooft dan zul je je potentieel niet realiseren.

Een belangrijk startpunt is om je bewust te worden van je eigen gedachteproces. Sportpsychologen hebben ontdekt dat als sporters denken dat ze niet zo goed zijn als hun concurrenten, en denken “ik moet echt goed spelen, om het goed te doen”, ze niet op hun best zullen presteren.

Willen winnen is een goede zaak, maar psychologen zeggen dat de allerbesten niet denken aan winnen. Ze geloven gewoon dat ze het goed zullen doen, en concentreren zich op elke zet.

Niet denken

Elk sportief succes wordt bereikt in het moment. Sportpsychologie toont aan dat mensen op hun best zijn wanneer ze in de zone zijn, en niet denken aan zichzelf, of het publiek, of het resultaat, of überhaupt denken.

Deze flow-staat kan worden gecreëerd door liefde voor de sport. Om van nature te houden van de praktijk, en de competitie, en er helemaal in op te gaan. Dit geeft een enorm competitief voordeel. De andere manier is door een proces te volgen. Door de missie, het spel, de competitie op te splitsen in zijn samenstellende delen, en je simpelweg te concentreren op één stap tegelijk.

Volg het proces

Topatleten en -spelers wordt verteld dat ze “het proces moeten volgen”. Iedereen heeft een rol, en een stap-voor-stap gids van wat ze moeten doen in hun spel of competitie, en ze moeten al het andere negeren, en dat volgen. In de woorden van de beroemde NFL coach Bill Belichick, “Doe gewoon je werk!”

Deze denkwijze binnen het coachen is afkomstig van een professor in de psychiatrie genaamd Lionel Rosen, wiens inzicht was: sport is complex, het is onmogelijk om je bewust te zijn van alles wat er gebeurt, de hele tijd, en cognitief alle variabelen in het spel te beheren. Daarom moet een team, en moeten individuen, zich alleen richten op wat ze kunnen beheersen, en zich richten op het volgende ding dat voor hen ligt, met als enig doel om het op dat moment goed te doen.

Dit werkt. Zowel tijdens een wedstrijd, als tijdens een heel seizoen. Het is de reden waarom voetballers die in interviews gevraagd worden of ze denken dat ze een kans maken op de titel, zeggen dat het enige waar ze aan denken de volgende wedstrijd is. Door niet te denken aan het vooruitzicht om te winnen en zich daardoor te laten meeslepen, geven ze zichzelf de beste kans om daadwerkelijk te winnen.

Prestaties opsplitsen in onderdelen, en je concentreren op elke stap tegelijk, en wat je kunt doen, is de mentaliteit met de meeste verdiensten. Negeer de concurrenten, het andere team, het publiek, de score. Blijf bij je werk.

Faal goed

Een deel van het proces is het loslaten van fouten, missers, en verliezen. En verder gaan naar de volgende kans. Een eminente voetbalmanager zei dat het verschil tussen degenen die de besten worden en degenen die dat niet worden, is dat “de besten degenen zijn die niet blijven stilstaan bij de gemiste kansen”. We zien dit ook in tennis en andere sporten wanneer top spelers een punt verliezen, zich onmiddellijk richten op het volgende schot.

De definitie van succes van de meeste mensen is het vermijden van mislukking, maar topsporters zeggen dat hun definitie van succes hun reactie op mislukking is. Het is onderdeel van het proces, en er is geen succes zonder mislukking.

Dagelijkse trekjes

Naast het bovenstaande zijn er een aantal basisprincipes voor de manier waarop topatleten denken:

Ambitie. De wil om te winnen, en het verlangen om de beste te zijn.

Doorzettingsvermogen. Om door te gaan. Ongeacht tegenslagen. Om niet te stoppen.

Positief realisme. Het geloof dat je kunt winnen, maar het realisme om realistische doelen te stellen, je ervan bewust te zijn als iets niet werkt, en de objectiviteit om naar je lichaam te luisteren als je geblesseerd bent of moet herstellen.

Nederigheid. Zelfverzekerd zijn, maar je capaciteiten niet overschatten, en je zwakke punten kennen en er vrede mee hebben om ze te verbeteren en te gebruiken om te groeien. Kwetsbaarheid. In staat zijn je nederlaag toe te geven, mislukkingen te delen, elders hulp of inspiratie te zoeken, en de noodzaak in te zien om delen van je prestaties te veranderen en te ontwikkelen.

Gebrek aan spijt. Niet aan het verleden denken, maar alleen focussen op de volgende prestatie.

Wat je kunt doen

Werk aan je proces. Stel vast welke elementen je moet verbeteren, en werk daaraan, stap voor stap. Denk niet aan de toekomst, of aan het verleden, maar werk gewoon elke dag aan je vak. Concentreer je op elk belangrijk detail, in het moment, en je prestaties zullen verbeteren. En als je er een gewoonte van maakt om je prestaties te verbeteren, elke dag, dan zul je op een dag misschien ook bij de top horen.