Cardio fitness: Waarom is het belangrijk?

Elke ritmische oefening die uw hartslag in de gewenste hartslagzone brengt, staat bekend als cardio-oefening, ook wel aerobe oefening genoemd. Op dit gebied verbrandt u de meeste calorieën en vet. De meest populaire cardio-oefeningen zijn zwemmen, fietsen en wandelen. Maar zelfs eenvoudige huishoudelijke taken zoals vegen en stofzuigen kunnen cardio-oefeningen zijn.

Heb je cardio nodig in je leven?

Elke vorm van lichaamsbeweging die uw hartslag verhoogt en deze lange tijd op peil houdt, wordt beschouwd als cardio. Uw ademhalingsstelsel gaat harder werken als u sneller en dieper ademhaalt. Uw lichaam geeft natuurlijke pijnstillers af en uw bloedvaten verwijden zich zodat meer zuurstof uw spieren kan bereiken (endorfine)

  1. Verhoogt de zelfverzekerdheid in termen van uiterlijk en gevoel
  2. Verlaagt het risico op een hartaanval, hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en verschillende vormen van kanker
  3. Moedigt mensen in uw omgeving aan om met u te sporten door een positief voorbeeld te geven.
  4. Versterkt het hart, waardoor het minder moeite hoeft te doen om het bloed rond te pompen
  5. Verbrandt calorieën en vet, waardoor gewichtsverlies gemakkelijker wordt
  6. Verbetert de kwaliteit van de slaap, vooral als de activiteit matig tot inspannend is
  7. Vergroot de hoeveelheid lucht die uw longen kunnen opslaan door de longcapaciteit te vergroten
  8. Bevordert geluk en kan zelfs angst en verdriet verlichten

Kies jouw cardio vorm

Bepalen welke activiteiten je leuk vindt, is de eerste stap bij het kiezen van de beste cardiotraining. Bedenk wat u prettig vindt om in uw leven te doen en wat bij uw persoonlijkheid past. Dit is belangrijk, want als u de activiteit niet leuk vindt, is de kans kleiner dat u het na verloop van tijd blijft doen. Hieronder volgen de oefeningen die u in uw dagelijks leven kunt inpassen:

1. Touwtje Springen

Touwtje springen in een tas, bagage of rugzak kan het gemakkelijker maken om je 150 minuten lichaamsbeweging per week in te passen wanneer je wat vrije tijd hebt.

2. Dansen

Of je nu denkt dat je twee linkervoeten hebt, dansen is een fantastische manier om stoom af te blazen en wat lichaamsbeweging te krijgen. Hoewel je misschien denkt dat dansen alleen is toegestaan bij Zumba-sessies, wat houdt je tegen om gewoon in je kamer te dansen? Zet de muziek harder en ga lekker onnozel dansen.

3. Krachtwandelen

Om van deze vorm van cardio te profiteren, hoef je er niet uit te zien als een van deze power walkers – stap naar buiten en voer je snelheid op (of blijf op de loopband als het slecht weer is).

4. Zwemmen

Deze low-impact cardio oefening is een fantastische techniek om uw hartslag te verhogen en tegelijkertijd uw gewrichten te beschermen. Pak een kickboard en zwem een paar baantjes als u niet zeker bent van uw zwemcapaciteiten. Zowel je buik als je benen worden hierdoor bewerkt.

5. Boksen

Boksen gedurende 30 minuten kan u helpen ongeveer 400 calorieën te verbranden.

6. Fietsen

Neem de fiets in plaats van de auto op uw volgende reis naar de supermarkt. Besteed het geld aan een trainer, zodat u thuis of in de garage op uw racefiets kunt rijden.

7. Trappen beklimmen

Trappen beklimmen is een uitstekende aanpak om de hartslag en lichaamstranspiratie te verhogen. Zoek een park met een aanzienlijke trap of misschien gewoon een trappenhuis in een nabijgelegen structuur.

Een laatste ding

Raadpleeg uw arts voordat u met dit of een ander trainingsprogramma begint. Zorg ervoor dat het veilig voor u is om de oefening uit te voeren. En let op uw lichaam. Als uw lichaam aangeeft dat u te vaak, te intensief of te lang traint, is het tijd om af te bouwen.

Leave a Comment